השינוי מתחיל אצלנו בצלחת

משבר האקלים, כידוע לנו, הוא המשבר הכי דחוף ומסוכן שמאיים על האנושות כולה, הוא משפיע על כולנו והוא הגורם שמעצב את החיים שלנו כפי שאנחנו חוות אותם. בטח קופצת לכן לראש ישר השאלה; אז מה כבר אני יכולה לעשות!? בשביל לענות על השאלה הזו נצטרך להבין קודם כל; מהו משבר האקלים?

משבר האקלים נגרם בעקבות פליטה מסיבית של גזי חממה, כגון פחמן דו חמצני ומתאן, הנפלטים בכמויות מסיביות לאטמוספירה כתוצאה מפעילות האדם – שריפת דלקי מאובנים לצורך הפקת אנרגיה, תעשייה ועוד. הגזים האלו נמצאים בריכוז גבוה מדי באטמוספירה וכולאים את חום השמש בכדור הארץ, מה שגורם להגברת אפקט החממה. תופעה זאת גורמת לכדור הארץ להפוך בהדרגה לחם יותר (בממוצע). עליית הטמפרטורה הזאת יוצרת כבר עכשיו ותמשיך ליצור בצורה מוגברת בעתיד מגוון בעיות, כגון עלייה בגובה פני הים, סופות הרסניות יותר, גלי חום וקור, מגיפות, בצורות, רעב, מלחמות על משאבים, שריפות ענק, הכחדת מינים מסיבית ועוד. כל התופעות האלה נכללות תחת המושג משבר האקלים. לפי תחזיות המדעניות, אם עד שנת 2030 לא נפחית משמעותית את פליטת גזי החממה, נגיע לנקודת אל חזור ממנה יהיה בלתי אפשרי לעצור את משבר האקלים.

עכשיו כשהבנו מהו משבר האקלים, בואי נבין מה הקשר של תעשיית המזון מן החי למשבר האקלים!

על מנת לגדל חיות יש לפנות שטח לשני דברים – גידול חיות וגידול מזון בשבילן. 

בני האדם משתמשים בשיטה הרסנית שנקראת בירוא יערות כדי לפנות שטחים מיוערים עצומים בשביל חקלאות   שנקראת בירוא יערות , ומה עומד במרכז השיטה מבוססת על שריפה כוללת של שטחי היערות. שריפת העצים תורמת למשבר האקלים בכך שהיא פולטת כמויות גדולות של גזי חממה לאטמוספירה – כמות שמשתווה לסך כל פליטות גזי החממה מכל כלי התחבורה בעולם ביחד. בנוסף להשמדת מסיבית של עצים, שהם באמצעות תהליך הפוטוסינתזה מורידים את רמת הפחמן הדו חמצני באטמוספירה. במהלך השריפה לא רק השטח מתפנה  ונהרס לגמרי, אלא גם בתי גידול לעשרות ומאות אלפי חיות בר וצמחים שהולכים ונכחדים. ברחבי העולם  תעשיית המזון מן החי גורמת לכ-40% מאובדן שטחי היערות ברחבי העולם! מספר פשוט בלתי נתפס. מרבית גידולי הבקר שצורכות ברחבי העולם (וגם בישראל) מגיע מדרום אמריקה, על חשבון שטחי יערות האמזונס. בנוסף לכל אלו, צריכת בשר ומזון מן החי צורכת כמויות מטורפות של מים ומזון – כדי ליצור קילו אחד של בשר צריך 15,000 ליטרים של מים ו-15 קילו של דגנים! בכל שנייה נעלם יער בשטח של מגרש כדורגל כתוצאה מבירוא היערות!

בירוא יערות. צילום: AP

בחיי היומיום בהם האקטיביזם לא נגיש ואפשרי לכולן, הדבר הכי טוב שאפשר לעשות כאדם פרטי כדי לעצור את משבר האקלים זה לצמצם את צריכת המזון מן החי! זה לא דבר פשוט, ולא נעשה ברגע. אפשר לעבור לטבעונות ואפשר גם להתחיל בלצמצם את צריכת המזון מהחי בחיי היומיום שלכן – זהו צעד משמעותי ביותר. גם אפשר לצמצם במהלך השבוע את הבשר הביצים והחלב. תתפלאו לשמוע – אורח החיים הזה זול יותר, בריא וגם טעים;) הפחתת צריכת מזון מן החי תגרום להפחתת פליטות ועצירת בירוא היערות – כל אלו לבסוף יובילו להאטת ועצירת משבר האקלים.

הפתרון מונח ממש לפנינו, על הצלחת…

11/08/2021

על המחברים/ות

תומר גרטל וגילי ברקבויץ'

תומר גרטל- תומר גרטל, בן 17 ממושב אורות. חובב מדע ופוליטיקה. אוהב טבע וחיות, מוזיקה  ולישון. מוביל במחאה את צוות משפטים.

גילי ברקוביץ׳– פעילה במחאת הנוער למען האקלים, בת 15 מפרדס חנה – כרכור. אוהבת מוזיקה, כתיבה, ופוליטיקה. כאן כי אף אחד.ת לא יעשה את השינוי אם אנחנו לא נעשה 🙂

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments